Moet ik mijn paard vaccineren?

Wanneer een paard geen wedstrijden loopt, is het niet verplicht om je paard te vaccineren. Echter is voorkomen belangrijker dan genezen en daarom is het ten sterkste aangeraden om je paard wel jaarlijks te vaccineren van Influenza en om de 5 jaar te vaccineren voor tetanus. Wanneer je paard regelmatig in contact komt met andere paarden of op een stalling staan waar paarden komen en gaan dan is het aangeraden om halfjaarlijks ook te vaccineren voor rhinopneumonie (EHV1). 

Lees meer »

Maagzweren bij paarden: Wat je moet weten

Maagzweren zijn een veelvoorkomend en ernstig probleem bij paarden. Ze kunnen ongemak, pijn en zelfs ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze niet op tijd worden herkend en behandeld. In deze blogpost bespreken we wat maagzweren zijn, wat de oorzaken en symptomen zijn, en hoe je ze kunt voorkomen en behandelen.

Lees meer »

Ontworming en mestonderzoek: dé handleiding!

Ontwormen dient gericht te gebeuren, met focus op de grootste uitscheiders die de omgeving besmetten. Het belang van mestonderzoek werd hierboven al aangehaald. Vroeger werden paarden standaard elke 3 maanden ontwormd, maar dit is volledig achterhaald! Maar wanneer dien je dan wel te ontwormen? En wanneer laat je een mestonderzoek uitvoeren? We vatten het voor jullie even allemaal samen...

Lees meer »

Waarom een vlekje op het oog niet altijd onschuldig is!

Als paardeneigenaar kijk je dagelijks naar je paard en merk je soms kleine veranderingen op. Een doffe vacht, een lichte kreupelheid, of… een vlekje in het oog. Dat laatste wordt vaak onderschat, maar vlekjes op de cornea (het hoornvlies) van een paard kunnen een teken zijn van een onderliggend probleem. In dit artikel leggen we uit waarom een vlekje op het oog niet altijd onschuldig is en wanneer je best contact opneemt met een dierenarts.

Lees meer »

Alles wat je moet weten voor de start van het nieuwe veulenseizoen!

De dracht van een merrie is een bijzondere en delicate periode die doorgaans gemiddeld 11 maanden (320-370 dagen) duurt. Een goede voorbereiding, monitoring en zorg tijdens de dracht en kort nadien zijn essentieel voor het welzijn van zowel de merrie als het (ongeboren) veulen. Hieronder worden de belangrijkste aandachtspunten van voor, tijdens en na de partus beschreven.

Lees meer »