Wanneer moeten de tanden van een paard voor het eerst gecheckt worden?

De tanden van een paard worden best vanaf een leeftijd vanaf 6 maanden gecheckt indien er daarvoor nog geen abnormaliteiten zijn opgemerkt. Dit om te kijken of de wisseling van de melktanden naar volwassen tanden goed verloopt. Daarna is een jaarlijkse controle aangeraden, om problemen te voorkomen. 

Dient een paard gevaccineerd te worden?

Wanneer een paard geen wedstrijden loopt, is het niet verplicht om je paard te vaccineren. Echter is voorkomen belangrijker dan genezen en daarom is het ten sterkste aangeraden om je paard wel jaarlijks te vaccineren van Influenza en om de 5 jaar te vaccineren voor tetanus. Wanneer je paard regelmatig in contact komt met andere paarden of op een stalling staan waar paarden komen en gaan dan is het aangeraden om halfjaarlijks ook te vaccineren voor rhinopneumonie (EHV1). 

Het eerste vaccin wordt best toegediend op 5-6 maanden leeftijd, dit dient 4-6 weken later herhaald te worden en 5 maanden later nog eens. Vanaf dan zijn de hierboven besproken herhalingen voldoende.

Samengevat:

- Influenza: jaarlijks

- Tetanus: elke 3-5 jaar

- Rhinopneumonie: elke 6 maanden

Drachtige merries hebben extra rhino vaccinaties nodig om het veulen optimaal te beschermen: dit op de 5de, 7de en 9de maand van de dracht. 

Waarom is een mestonderzoek belangrijk?

Belangrijk om te weten is dat paarden niet wormvrij horen te zijn. Er mag steeds een bepaalde besmettingsgraad aanwezig zijn. Echter in België leven heel veel paarden samen op een klein oppervlak. Dit zorgt voor een hoge infectiedruk, waardoor paarden veel meer wormen/wormeieren opeten dan ideaal is. Hierdoor kunnen ze ziek worden. Mestonderzoek laat toe om te bepalen hoeveel en welke larven of eieren aanwezig zijn in de mest van je paard. Hierdoor kunnen we gericht bepalen of ontwormen nodig is en indien het nodig is kunnen we het juiste product uitkiezen. Net zoals bij antibiotica is er ook bij ontwormingsproducten heel wat resistentie. Dit is gevaarlijk! Wanneer een paard met een erge worminfectie zit, maar door zo vaak te ontwormen zijn de wormen resistent hiervoor dan kunnen paarden hieraan sterven. Door het uitvoeren van een mestonderzoek wordt het aantal ontwormingen sterk verminderd, wat zowel de resistentie, de gezondheid van je paard en je portemonee ten goede komt! :) 

Wist je dat de tanden van je paard blijven groeien? 

Daarom is het belangrijk om het gebit van je paard of pony jaarlijks te laten checken. Wanneer er een verstoring is van het evenwicht tussen uitgroei en slijtage ontstaan slijtage stoornissen die een nadelige effect kunnen hebben op het kauwmechanisme, maar ook de rijtechnische kwaliteiten van jouw paard. Bijvoorbeeld: wanneer een tand ontbreekt dan kan de tand die er tegenover staat te lang worden, aangezien deze niet meer wordt afgesleten, maar wel verder uitgroeit. Hiervan ondervinden paarden ongemak.

Doordat paarden nu veel zachtere voeding eten dan vroeger hoeven paarden hun kauwmechanisme niet meer optimaal te benutten. Hierdoor ontstaan scherpe emailpunten (beter bekend als haken), deze kunnen wondjes in de kaken veroorzaken.

Paarden zijn van nature heel goed in het verbergen van tandpijn, daarom is het belangrijk om de kleine signalen te herkennen!

Wat kunnen tekenen van tandpijn/tandproblemen zijn?

  • Proppen maken (je paard laat eten uit zijn mond vallen)
  • Abnormale kauwbeweging
  • Stinkende adem
  • Moeilijke wortels of appels doorbijten
  • Slokdarmobstructies
  • Zwellingen
  • Stinkende neusvloei
  • Bitafweer

Maagzweren 

Maagzweren zijn een regelmatig voorkomend probleem bij paarden. De symptomen kunnen gaan van zeer duidelijk naar zeer vaag, dus de diagnose van maagzweren is niet steeds voor de hand liggend. Maagzweren komen veel meer voor dan men denkt ๐Ÿ˜ณ

โ“Een maagzweer is een beschadiging van de maagwand, meestal ten gevolge van het maagzuur. Je hebt maagzweren in het bovenste deel of het verhoornde deel van de maag en maagzweren in het onderste deel of het kliergedeelte van de maag. Beide vragen een andere aanpak.

๐Ÿ” Gapen, verminderde eetlust, vermageren, kribbenbijten, pijn bij het aansingelen, protest tijdens het rijden, recidiverende koliek en verminderde prestatie zijn voorbeelden van de klachten die kunnen veroorzaakt worden door maagzweren. Hoe duidelijk de klachten aanwezig zijn zegt niets over de ernst van de maagzweren.

๐Ÿ”ฌDe enige manier om maagzweren te diagnostiseren is aan de hand van een gastroscopie. Met een camera wordt er dan in de maag gekeken. Ook wij voeren dit onderzoek uit, neem dus gerust contact op indien je vermoed dat je paard last heeft van maagzweren.

Maaguitgang met zweren
DAP Dendervallei