Maagzweren bij paarden: Wat je moet weten

Gepubliceerd op 8 januari 2025 om 20:57

Maagzweren zijn een veelvoorkomend en ernstig probleem bij paarden. Ze kunnen ongemak, pijn en zelfs ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze niet op tijd worden herkend en behandeld. In deze blogpost bespreken we wat maagzweren zijn, wat de oorzaken en symptomen zijn, en hoe je ze kunt voorkomen en behandelen.

Gastroscopie Paard
Maagzweren Paard

Maagzweren, of ‘Equine Gastric Ulcer Syndrome’ (EGUS), zijn beschadigingen aan het slijmvlies van de maag van een paard. De maag van een paard bestaat uit twee delen:

  1. Glandulaire deel: Dit deel produceert maagzuur en is bedekt met een beschermend slijmvlies.

  2. Niet-glandulaire deel: Dit deel heeft minder bescherming tegen maagzuur en is daarom vatbaarder voor beschadiging.

Maagzweren komen het meest voor in het niet-glandulaire deel van de maag, maar ook in het glandulaire deel zien we regelmatig afwijkingen. Beide vragen een andere aanpak. 

Maagzweren ontstaan door een onbalans tussen de productie van maagzuur en de beschermende mechanismen van de maag. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Onregelmatige voeding: Paarden produceren constant maagzuur, zelfs als ze niet eten. Langere periodes zonder voedsel verhogen het risico op zweren.

  • Hoog aandeel krachtvoer: Krachtvoer verhoogt de zuurgraad in de maag, terwijl ruwvoer juist helpt om het zuur te neutraliseren.

  • Stress: Vervoer, wedstrijden, stalwisselingen of andere stressfactoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van maagzweren.

  • Intensieve training: Tijdens inspanning wordt maagzuur naar het niet-glandulaire deel van de maag gedrukt, wat schade kan veroorzaken.

  • Medicatie: Langdurig gebruik van ontstekingsremmers zoals NSAID’s kan het slijmvlies van de maag beschadigen.

De symptomen van maagzweren kunnen subtiel zijn en variëren van paard tot paard. Let op de volgende signalen: een verminderde eetlust (en dan voornamelijk voor krachtvoer), gewichtsverlies, een doffe vacht, koliekachtige symptomen zoals rollen en onrustig gedrag, slechte prestatie of onwilligheid tijdens het rijden, regelmatig gapen, afweer tijdens het borstelen/opzadelen, speekselen,...

De enige manier om maagzweren met zekerheid te diagnosticeren is via een gastroscopie. Dit is een procedure waarbij een flexibele camera in de maag wordt gebracht om het slijmvlies te inspecteren.

De behandeling van maagzweren is meestal multifactorieel. Eerst en vooral worden er maagzuurremmers en, afhankelijk van de locatie van de maagzweren, andere geneesmiddelen gebruikt. Ze helpen om de zuurtegraad van de maag te verlagen en zorgen voor een beschermende laag op het maagslijmvlies. Daarnaast is een aanpassing van het dieet essentieel: verlaag de hoeveelheid krachtvoer en verhoog de hoeveelheid ruwvoer. Wist je dat een paard niet langer dan 4-6 uur per dag zonder ruwvoer mag blijven? Paarden produceren 24/7 maagzuur, ongeacht of ze eten of niet. Zonder ruwvoer om het maagzuur te neutraliseren, kan het zuur de maagwand irriteren. Vermijd stressvolle situaties door een rustige omgeving en een routine te bieden. Ook intensieve trainingen op een lege maag zijn afgeraden. Tenslotte kunnen enkele voedingssupplementen de maagwand dagdagelijks ondersteunen.

 

Door de symptomen te herkennen, de juiste diagnose te stellen en preventieve maatregelen te nemen, kun je de gezondheid en het welzijn van je paard verbeteren!

Twijfel je of jouw paard last zou hebben van maagzweren? Neem contact op met Dierenarts Karen Dehenau (tel: 054 89 51 06) voor een gastroscopie of voor een algemene check-up met advies op maat. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.